DENIA CANDIDATE TO BE THE 6th CREATIVE CITY OF GASTRONOMY UNESCO.

If you are a fan of Spanish cuisine you will love Denia, it is a charming place where you can find tradition and innovation in a special environment. Denia is located in the Costa Blanca. Bathed by the Mediterranean Sea and at the foot of Mount Montgo, good weather -20 average annually.

If the sea there to choose a character, it is certainly Denia red shrimp. Of a bright red it has a more intense flavor that makes it be considered the best in the world. Denia red shrimp are caught only in the fishing grounds between Denia and Ibiza, you can’t find it in any other place in the world!!

The second dish of Denia is the “Arroz a Banda”, traditional dish of Denia which originally prepared them sailors in their boats. But apart in Dénia it cooking surprisingly large numbers of rice. Rice with spinach and anchovies, rice with cuttlefish and artichokes or rice with lobster are just some of the many varieties. Besides rice, seafood stand, urchins, dried octopus, “llandeta”, “suquet de peix”, “espencat”, “cocas” (Spanish pastry,tomato, peas, anchovy oil). For dessert, they are typical made with pumpkin, sweet potato or almonds, accompanied by a sweet wine in the area. Not surprisingly, in the county of Marina Alta local wines are made.

Certainly  is because of that Denia is on the list of  Unesco for to be one of the 6th creative cuisine cities of the world. Enjoy your holidays and visit us! You deserve the best!

 

 

 DENIA CANDIDATA A SER LA 6ª CIUDAD CREATIVA GASTRONÓMICA DE LA UNESCO.

 

Si eres fan de la comida española te gustará Denia, es un lugar con encanto donde encontrarás tradición e innovación en un entorno muy especial. Denia se sitúa en la Costa Blanca. Bañada por el mar mediterráneo y a los pies del Monte Montgo , buen clima -20ºC de media anual. Si del mar hay que elegir una protagonista, en Dénia es sin duda la Gamba Roja. De un color rojo más vivo posee un sabor intenso que hace que se la considere la mejor del mundo. La Gamba Roja de Dénia se pesca únicamente en los caladeros entre Dénia e Ibiza, no la encontrarás en ningún otro lugar del mundo!

El segundo plato estrella de Dénia es el “Arroz a Banda”, plato tradicional de Dénia que en sus orígenes los mismos marineros preparaban en sus barcas.  Pero aparte, en Dénia se cocina de manera sorprendente un gran número de arroces. Arroz con espinacas y boquerones, arroz con sepia y alcachofas  o arroz con bogavante son sólo algunas de las múltiples variedades. Aparte de arroces, destacan los mariscos, erizos, pulpo seco, llandeta, suquet de peix, espencat, cocas (de tomate, guisantes, anchoa, aceite). Como postres, son típicos los elaborados con calabaza, boniato o almendras, acompañados de una mistela de la zona. No en vano en la comarca de la Marina Alta se elaboran vinos autóctonos.

Es por todo ello que Denia está en la lista de la Unesco participando para ser una de las 6 ciudades creativas gastronómicas del mundo.   ¡Disfruta de tus vacaciones y ven a visitarnos! ¡Te mereces lo mejor!